Translate

maanantai 5. joulukuuta 2016

Jack Thorne - Harry Potter ja kirottu lapsi


Harry Potter on sellainen sarja, josta on jäänyt vain hyviä muistoja. Joskus äärimmäisen nuorena päätin katsoa Pottereiden elokuvaversiot, eivätkä ne tuottaneet vau-elämystä ennen kuin päätin lukea Potterit kirjoina. Aluksi sarjan lukeminen tuntui vitsiltä, koska oletin kirjojenkin laadun olevan samanlainen kuin elokuvien. Onneksi sain todeta Harry Potterin olevan jotain mestariteoksen kaltaista. Ja nyt olen ollut onnesta soikeana uuden Potter-aallon rantautuessa myös tänne Suomeen!

Harry Potter ja kirottu lapsi jatkaa velhomaailman tarinaa yhdeksäntoista vuoden jälkeen seitsemännen kirjan tapahtumista. Velhomaailman sankarista Harry Potterista on tullut keski-ikää lähestyvä kolmen lapsen isä. Pottereiden perheen nuorin poika, Albus, aloittaa kirjan alussa ensimmäisen vuoden Tylypahkassa. Albus saa jo junassa ystäväkseen Draco Malfoyn pojan, Scorpiuksen. Ensimmäinen vuosi ei vaikuttaisi hullummalta. Albus ei kuitenkaan ole kuten veljensä James tai isänsä. Tylypahka ei olekaan sellainen paikka kuten Albukselle on kerrottu. Eikä kotonakaan mene hyvin.
Harry toivoisi poikansa käyttäytyvän haluamallaan tavalla. Ja tästähän luonnollisesti tulee ongelmia lasten ja vanhempien välillä, eikä maailmanpelastajakaan tee poikkeusta tässä.
Tämän kaiken lisäksi velhomaailmaa kiusaa laittomat ajankääntäjät. Näistä saa myös kuulla Harryn entinen liittolainen, joka haluaa pelastaa menneisyydessä kuolleen Voldemortin uhrin. Tämä pyytää myös Harrylta apua, mutta sankarimme kieltäytyy. Tästä Albus saa idean yrittää tehdä jotain merkittävää ja päättää palata ajassa takaisin pelastaakseen Voldemortin uhrin Scorpiuksen kanssa.
Albuksen ja Scorpiuksen pelastusretki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan.
Eikä tilannetta paranna myöskään se, että Harryn arpea alkaa taas särkeä yhdeksäntoista vuoden jälkeen.

"'The rumour is that he's Voldemort's son, Albus.'
-A horrible, uncomfortable silence.-
'It's probably rubbish. I mean ... look, you've got a nose.'"
s. 16

Luin Kirotun lapsen varmaankin vuorokaudessa. Näytelmä oli mielestäni ihan kiva, mutta ei kuitenkaan yltänyt samalle tasolle kuin Rowlingin Potterit. Rowlingin kirjoittamien kirjojen tasolle on kuitenkin todella hankala yltää, joten olisi kohtuutonta vaatia Thornelta samanlaista tasoa. Tai minun ymmärtääkseni Kirotun lapsen on kirjoittanut yksin Thorne mutta Rowlingin ja kumppaneiden avustuksella.

Kirja ei tuonut samanlaista elämystä kuin edeltäjänsä. Kirja syventyy enemmän perheongelmiin eikä korosta jo ennestään tuttua taikamaailmaa. Ehkä kirjojen täytyy olla syvällisempiä vanhojen lukijoiden aikuistuessa.
Oli kuitenkin kiva lukea toisenlaista versiota Harrysta. En ole niinkään pitänyt hahmosta aikaisemmissa kirjoissa. Hahmo on jollakin tavalla niin täydellinen mutta samalla rikkinäinen, joten en ole jostakin syystä pystynyt  samastumaan hahmoon. En tiedä ymmärrättekö mitä taroitan.
Kahdeksannessa Potterissa Harrysta tuodaan esille toisenlainen puoli. En oikein päässyt tämänkään sisälle, mutta omasta elämästä voi löytää myös samanlaisia persoonia. En tiedä, onko kirjailijalla ollut joku syvällinen aate kirjoittaessaan kirjaa, mutta itse koin hahmon edustavan sitä, että kenestä vain voi tulla yhteiskunnan asettamien vaatimusten uhri ja näin jäätävä tiukkapipo.
Albus taas on nuori kapinallinen, joka ei millään haluaisi jäädä muiden varjoon. Tälläistäkin löytyy paljon meidän jästimaailmasta.

Vaikka kirja on mielestäni paljonkin erilaisempi kuin edeltäjänsä, on tämänkin kirjan maailma henkeäsalpaava ja mukaansatempaava. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina; tuli sitten risuja tai ruusuja!