Translate

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Sofi Oksanen - Puhdistus


Olen aloitellut TET:iä, missäs muuallakaan kuin kirjastossa. Samalla olen hotkaissut Sofi Oksasen Puhdistuksen.

Puhdistus sijoittuu pääasiassa 1990-luvun Viroon, Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiseen aikaan. Kirja on kuitenkin jaettu viiteen osaan, joista pari sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle.
Kirja alkaa siitä, kun kirjan ikääntynyt päähenkilö, Aliide Truu, näkee ikkunastaan pihalleen ilmestyneen tytön. Käy ilmi, että tyttö pakenee erästä miestä, johon hän ei missään nimessä halua törmätä.
Vaikka Aliide epäileekin kovasti tytön sepittämää tarinaa, hän tarjoaa tytölle majapaikan.
Avun anto saattaa kuitenkin osoittautua hyvinkin kohtalokkaaksi. Tytön vierailun aikana Aliiden mieleen muistuu hänen nuoruutensa päätökset, joilla on yhteydet jopa erikoisen tytön elämään.

Aloittaessani kirjan lukemisen ajattelin Aliidesta seuraavasti: "Jipii, päähenkilö on nähtävästi ystävällinen mummeli!" Kirjan lukemisen jälkeen voin todeta olevani täysin väärässä. En ole ikinä lukenut kirjaa, jossa olisi yhtä vastenmielinen päähahmo. Vaikka Aliide onkin nuorempana kokenut kaikenlaista, hänen käytöksensä on mielestäni tavattoman itsekästä ja jopa säälittävää. Toki kirjan loppupuolella hän osoittautuu syytöksieni vastakohdaksi, mutta silti!

Puhdistus on alusta loppuun kirjoitettu todella taitavasti. Minua mielytti tavattomasti kirjoitusasun vaihtelu hahmojen ajatusten mukaan. Esimerkiksi jos hahmolla on huono olo, kirjoitusasu muuttuu itsekin kuvottavaksi. En tiedä, onko Oksanen pyrkinyt tähän, mutta kuitenkin siitä pisteet.
Kirja on kuitenkin jo itsessäänkin todella raskas mutta kuitenkin mukaansatempaava. Ei siis ole sattumaa, että kirja voittanut lukemattomia palkintoja.
Suosittelen! 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina; tuli sitten risuja tai ruusuja!