Translate

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Rumiko Takahashi

Rumiko Takahashi on kenties Japanin menestynein naismangaka, joka piirtää shonenia. Häntä on luonehdittukin mangan kuningattareksi. Hänen työnsä ovat olleet keskeisessä asemassa mangan läpimurrossa Euroopassa sekä Amerikassa.
Itse rupesin fanittamaan Takahashia luettuani hänen teoksesnsa Inuyasha ja Ranma ½.

Ranma ½ (38 osaa)
Ranma ½ kertoo pojasta nimeltä Ranma Saotome, joka on taitava taistelulajien taitaja. Hänen isänsä on kuitenkin luvannut poikansa käden yhdelle ystävänsä tyttärelle. Ranman kihlatuksi päätyy Akane Tendo.
Ei kuulosta järin kauhealta kihlata kaunis tyttö. Mutta jos muutut kylmässä vedessä itse tytöksi, elämä ei olekaan niin helppoa. Eikä elämäsi helpotu silläkään, jos kaunis tyttösi vihaa miehiä.

Ranma ½ saattaa kuulostaa sekavalta ja yliampuvalta. Manga onkin alussa sekava ja aina loppuun asti yliampuva. Mutta se toimii tavattoman hyvin. Kliseisen Ranma ½ tarkoitus ei olekaan olla syvällinen kertomus nuoruuden vapaudesta yms.

 Sen tarkoitus on viihdyttää lukijaa humoristisilla juonenkäänteillä, taistelukohtauksilla ja hahmoilla.
Kuitenkin mangan edetessä se muuttuu vakammaksi, mutta jokainen hiemankin vakava kohta on höystetty huumorilla.
Suosittelen mangaa kevyenä lukemisena, jos haluaa heittää aivot narikkaan. 3½/5

Inuyasha (56 osaa)Manga alkaa, kun 15-vuotias Kagome tippuu kotinsa pyhäkön kaivoon joutuen Japanin sisällissotien aikakaudelle.
1500-luvulla hän löytää puun, johon on vangittu puolijumala, Inuyasha. Kagome vapauttaa Inuyashan tietämättä edes syytä, miksi "puoliyokai" on vangittu puuhun. Inuyasha on aikanaan rellestänyt ja etsinyt Shikon-kuulaa, jonka avulla hän pystyisi tulemaan oikeaksi yokaiksi. Shikon-kuulaa havittelevat muutkin puoliyokait, ja Kagome päätyy auttamaan Inuyashaa kuulan etsinnässä, jotta "pahat yokait" eivät ehdi saada kuulaa ennen Inuyashaa.
Pidin Inuyashasta enemmän kuin Ranma ½:sta. Inuyasha on myös paljon paljon synkempi kuin humoristinen edeltäjänsä. Synkyyden lisäksi
Inuyasha on myös paljon syvällisempi kolmiodraamoineen ja petoksineen. Inuyashakin, syvällisyydestään huolimatta, on kuitenkin humoristinen ja sen hahmot lapsellisia.
Inuyashaa suosittelen fantasian ystäville. 4/5


1 kommentti:

  1. Takahashi on loistava. Harmitti vietävästi, kun Rinne-sarjan kääntäminen suomeksi lopetettiin!

    VastaaPoista

Kommentti piristää aina; tuli sitten risuja tai ruusuja!