Translate

torstai 30. marraskuuta 2017

F.E. Sillanpää - Nuorena nukkunut


Terve! Viime kerrasta on vierähtänyt aikaa. Valehtelisin, jos väittäisin olleeni kiireinen. Olen yksinkertaisesti ollut vain laiska enkä ole jaksanut kirjoittaa juuri mitään viiteen kuukauteen...melkein puoleen vuoteen.... Hehehehe! Nyt olen kuitenkin motivoitunut kirjoittamaan mietteitäni lukemisistani. Tässä pari viikkoa sitten luin F.E. Sillanpään Nuorena nukkunut.
(Tämänkin luin koulua varten)

Nuorena nukkunut on Nobel-palkitun F.E. Sillanpään yksi menestyksekkäimmistä teoksista, ja sitä arvostetaan suuresti. Kirja kertoo Silja Salmeluksen elämäntarinan. Noin 250-sivuinen kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen kertoo Siljan vanhemmista ja toinen Siljan elämästä vanhempien kuoltua hänen ollessa 15 ikävuoden paikkeilla.

Kirjan ensimmäinen osa kertoo siis Siljan vanhemmista. Vanhemmat viettävät kirjan alussa suhteellisen varakasta elämää. Siljan isä iskee silmänsä Siljan äitiin, ja lopulta he menevät naimisiin. Kirjan edetessä vanhempien elämässä tapahtuu kaikenlaisia inhottavia tapahtumia. Pari pysyy yhdessä kaikesta huolimatta, vaikkakin Siljan vanhemmat etääntyvät toisistaan. Kylmistä väleistään huolimatta Siljakin saa lopulta alkunsa ja syntyy.

Ikävät tapahtumat jatkuvat kuitenkin Siljan syntymän jälkeen. Salmeluksen perheen varat hupenevat, ja perhe joutuu muuttamaan suuresta talosta pieneen pirttiin. Pirtissä alkaa Siljan elämä kunnolla. Hän tapaa uudessa ympäristössä vuosien mittaan erilaisia ihmisiä ja viettää suhteellisen onnellisen lapsuuden.

Teini-ikäisenä Silja jää orvoksi js ryhtyy piiaksi. Piikana hän toimii erilaisissa talouksissa. Osan ajastaan hän nauttii elämästään. Osan ajastaan hän kärsii rakkauden tuskissa. Osan ajastaan hän on sairauksien selättämänä.

Nuorena nukkunut oli hyvin kaunis kirja. Kirjassa oli todella kaunista luonnon kuvailua, mikä toistui kirjassa usein. Itseäni kirjassa hämmensi se, että Silja pysyi koko kirjan aikana lähes samanlaisena. Hän on nuorena utelias lapsi. Vanhempi Silja taas on hiljaisemman oloinen kaunis nuori neito. Kirjassa hänet kuvataan hyvin puhtaana. Lapsen viattomuus on säilynyt Siljassa aina aikuisikään asti, mikä on aika ihailtavaa.

Siljan vanhempien suhde oli mielestäni mielenkiintoinen. He eivät pysty lähtemään suhteesta, joka ei toimi. Parien välillä ei ole väkivaltaa tai mitään vastaavaa mutta kipinä puuttuu. Vanhempien suhteen lisäksi kirjassa oli muitakin asioita, jotka hämmensivät minua suuresti.

Minulla on kirjasta yksi negatiivinen kommentti, joka johtuu yksin omista lukemistottumuksistani. Klassikkoteokset ovat vanhoja kirjoja (vau, yllättävää), joissa on se tietynlainen kirjoitustyyliin, josta en pidä alkuunkaan. Tähän kirjoitustyyliin kuuluu toistuva partikkelien ja täytesanojen käyttö ihme sanamuodoista puhumattakaan. Itselläni meni sadan sivun lukemiseen noin viisi tuntia johtuen yksin siitä, että meinasin nukahtaa jatkuvien täytesanojen tuudittamana. Ja kyllä, tuli mieleen jättää lukeminen kesken. Nytpä olen kuitenkin lukenut jonkun klassikkoteoksen, mitä en yleensä harrasta.

Kirja oli myös hieman vaikeaselkoinen. Välillä minulle jäi epäselväksi, mitä jossakin kohdassa tapahtui. Muutaman kymmenen sivun lukemisen jälkeen selvisi, mitä epäselvässä kohdassa oli oikein tapahtunut. Lukiessani minulle tuli olo, että epäselvät kohdat olivat epäselviä korostaakseen taphtumien hulluutta tai hahmojen omaa sekavaa mielentilaa. En tiedä, onko tämä ollut Sillanpään tarkoitus. Jos tämä on ollut tarkoituksellista, aika nerokkaasti Sillanpää on kirjoittanut.

Nuorena nukkunut on kaunis teos, jota suosittelen kiinnostuneille ja klassikoiden ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina; tuli sitten risuja tai ruusuja!